Nebezpečné cukroví

23. prosince 2014 v 13:02 | Renata Štulcová |  Z učebnic Rafaelovy školy
Můj nedostatek času způsobuje, že ve skutečnosti dělám dvě zaměstnání. Ani mých deset knih, které se slušně prodaly, většina se dokonce úplně vyprodala, mi neumožňuje zůstat na volné noze. Tak je to prostě divně zařízeno. Ale o tom někdy jindy. Když k tomu pak připočtete nutnost přinést domů výplatu, nezbývá příliš času na pečení vánočního cukroví.
.
U nás peče naštěstí maminka a sestra, ale i já jsem chtěla trochu vylepšit nabídku cukroví, kterou budeme všichni při štědrovečerní večeři mít. A tak jsem podlehla lákádlu krásného obalu a koupila balení mandlových rohlíčků a mandlových sušenek v nejmenovaném řetězci.
.
Krabice jsem raději doma otevřela, přeci jen člověk neví, jak bude obsah odpovídat fotografii na obalu (při těch všech photoshopech...) Ano, cukroví vypadalo naprosto báječně. Tak jsem od každého ochutnala. Božská chuť. Mandlové sušenky slepené krémem s vanilkou. A ty druhé ve tvaru rohlíčků, opět mandlové těsto, uvnitř marcipán a navrchu čokoláda. Sladké, neuvěřitelně sladké, což mě mělo varovat.
.
No nic. Druhý den k ránu jsem se vzbudila...

bolestí břicha. Jako kdyby mě měli odvézt se slepákem. Víte, můj trávicí systém je neuvěřitelný lakmusový papírek. Vždy oznámí, že v potravině bylo něco, co je pro lidský organismus škodlivé. Ne všichni lidé jsou takhle citliví, dokonce neznám ve svém okolí nikoho, kdo by na potraviny podobně reagoval. Za ta léta jsem se naučila vyvarovávat se potravinám, které v sobě mají různé uměle připravené složky. Pečlivě si čtu při nákupech složení na obalu.
.
Normálně bych o takové sušenky vůbec ani nezavadila, jenže v euforii přicházejících Vánoc jsem zapomněla se na složení podívat. A tak mi k ránu nezbylo nic jiného, než se v bolestech dobelhat do kuchyně a uvařit si heřmánkovo mátový čaj i odvar. Bolesti po nich ustaly, ale zažívací ústrojí jsem měla jak po těžké viróze.
.
Zpytovala jsem pamět, co jsem včera všechno jedla. Na sušenky jsem si vzpomněla jako na poslední položku. Vytáhla jsem krabice z ledničky. Aha!
.
Na prvním místě byl sice napsán cukr, ale o tři řádky níže další dvě umělá sladidla, která jsou levná a činí výrobek mnohem sladším než klasický cukr. A ta sladidla nejsou vůbec v pořádku, bohužel jsou povolená a vyjdou výrobce levně. Tudíž je v současnosti výrobci nedávají pouze do DIAvýrobků, ale narvou je do všeho i pro lidi bez cukrovky.
.
A neběhá zkrátka po světě tolik nešťastníků jako jsem já, pro které jsou tato sladidla přímo jedovatá.
.
Chemici by namítli, že přeci chemickým procesem vyrobený sorbitol (a podobné fujtajbly) je identický se sorbitolem, který se dá nalézt v ovoci. Řekněme, že na materiální úrovni má stejné molekuly, ale kolem všecho jsou ještě energie, kterými se potravinářský průmysl nezabývá.
.
Stejně bych se takhle mohla rozepisovat o aspartamu a jiných náhradních sladidlech.
.
Hm, co se stalo se sušenkami? Letěly do odpadků. Přeci nebudu rodině nabízet to, po čem mi je špatně. Jim sice špatně není, ale nebudu svým nejbližším nabízet krásně vypadající jedy. To se nedělá nejen o Vánocích. Nevinný
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jolča Jolča | 23. prosince 2014 v 13:51 | Reagovat

My si vždycky děláme cukroví sami. Bohužel, letošní Vánoce to nějak nevyšlo... Takže máme jen jeden plech od babičky, který vydrží tak na den, teda pokud ho mamka přede mnou, bráchou a taťkou neschová. Vlastně co den, možná i míň. Už teď, při mém tajném ujídání je velká část plechu pryč. No jo no, když všichni chodíme do školy, tak na pečení není čas... :-(

2 Em Age Em Age | Web | 23. prosince 2014 v 13:58 | Reagovat

Oj, tak to muselo být nepříjemné...
Já na některé přísady reaguju podobně, jen nevím přesně, na jaké... dělá se mi hodně špatně s většiny čokoládových pamlsků, možná mám alergii na něco, co se v nich nachází.

3 Dragita Dragita | E-mail | Web | 23. prosince 2014 v 14:37 | Reagovat

To je nepříjemné :-(  Také mám podobně citlivý organismus a z umělých sladidel mě hned rozbolí žaludek. Tělo si odvykne (na hodně věcí).

Doufám, že u Vás Vánoce dopadnou dobře :))

Já jsem letos pekla jen rohlíčky, protože s nemocí se toho moc dělat nedá. Ale dnes jsem koupila mandlové pusinky v jedné poctivé cukrárně. ;)

4 zuzana koubkova zuzana koubkova | Web | 23. prosince 2014 v 15:11 | Reagovat

Nakonec je ten tvůj přecitlivělý organismus vlastně požehnáním. Já jse sice "dobré prase", ale hned jak jsi začala o slaďoučkých sušenkách, bylo mi to podezřelé. Tahle umělá sladidla taky nemusím.

5 Lucka 2 Lucka 2 | 23. prosince 2014 v 15:23 | Reagovat

Umělá sladidla jsou šílený jed, o tom bych se taky mohla rozepsat velmi dlouze. A o citlivém trávení ani nemluvě. Doufám, že už je vám líp.

6 vendy12 vendy12 | 23. prosince 2014 v 17:38 | Reagovat

My zásadně nekupujeme cukroví z obchodu, zaprvé to už potom není ta pravá atmosféra Vánoc a zadruhé je to většinou strašně sladké (i když to někdy vypadá fakt úžasně)

7 K K | 24. prosince 2014 v 8:42 | Reagovat

U nás se cukrukroví vždycky peče. NIkdy se mi nestalo, že by mi z n jě bylo špatně. Avšak na konci pečícího procesu se na cukroví nemůžu ani podívat, protože, jak ho zdobím a dodělávám, člověk vždycky ochutná.... :D  Pak už ho nemůžu ani vidět (pár dní).

8 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 25. prosince 2014 v 18:41 | Reagovat

Já dělám jednoduché raw cukroví, které je hned. Je dobré, zdravé a sladké podle toho, kolik tam dá člověk sušeného ovoce nebo agáve sirupu :)

9 A Brunette A Brunette | Web | 25. prosince 2014 v 22:51 | Reagovat

Naše pečení vanilkových rohlíčků skončilo tím, že jsem tam nasypala 10x více cukru, tak se potom roztekly a jsou z toho "cukrové placičky" :D

10 Máša Máša | 1. ledna 2015 v 13:26 | Reagovat

[7]: Já to řeším žvýkačkou, to člověka přejde chuť. ;-)

Letos to u nás s pečením dopadlo dobře já jsem upekla pět druhů cukroví+ mamka 1+ségra jedna1+ségra dvě1+ brácha 1+ perníčky. 8-)

11 janka janka | 22. ledna 2015 v 19:36 | Reagovat

Vy se máte mi doma sice na vánoce cukroví vždycky děláme ale já ho nesmím protože já mam alergii na:oříšky,laktózu(mléko),jahody,vanilku,čokoládu,ananas,citróny,celer a vajíčka.Tak mi mamka aspoň na vánoce dělá tyčinky z listového těsta. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama