Cukrárna v elfím stylu

9. března 2013 v 18:09 | Renata Štulcová |  Zábava

aneb mini cupcakes čili žijme jako elfové a víly v sladkém pokušení…

Nejdřív odpověď na vaši častou otázku, kam se poděly kapitoly tercie… Tercie vyjde v červnu 2013, proto jsem ji z blogu stáhla.
A teď už TO sladké pokušení.
.
Počínaje lednem se v naší rodině sejde vždy několik narozeninových a jmeninových oslav, takže se peče a peče... Letos mě napadlo, že bych mohla vyzkoušet oblíbené vílí dortíčky zvané CUPCAKES, čtěte kapkeiks, tedy anglicky hrníčkové dortíčky. Nepleťte si je, prosím, s hrnkovými knedlíky (ty jsou mimochodem také moc dobré).
.
A tak jsem pekla několik druhů cupcakes, a vám dneska v malé fotoreportáži...


přináším ty nejvílovatějsí - vanilkové s brusinkovým krémem, protože brusinky, jeřabiny a další lesní plody jsou u elfů a víl nejoblíbenější.
.
Co na takové cupcakes potřebujeme? Na vanilkové cupcakes (70 kusů) si pořiďte:
110 g másla
2 vajíčka
200 g cukru
200 g hladké mouky
špetku soli (bez soli to nejde)
sáček vanilkového cukru (20 g)
120 ml smetany na vaření nebo šlehačky
¾ lžičky prdopeče (prášku do pečiva, kypřícího prášku)
pečící papír
cukrářské košíčky na pečení, průměr 24 mm (koupíte je v papírnictví), budete jich potřebovat přibližně 70 ks (já koupila krabičku s 200 ks)
mixér
sáček na zdobení dortů
.
Na krém (25 kusů) si připravte 100 g másla, 50 g cukru moučky, špetku soli a 60 g brusinkové marmelády (můžete použít i marmeládu z jiného ovoce samozřejmě a hlavně se vykašlete stejně jako já na pitomou Evropskou únii, která nám kecá do názvů českých výrobků. Například v Rakousku si vyjednali výjimku a marmeládou mohou nazývat, co chtějí.). A já kupuju fantastickou českou brusinkovou marmeládu, která má víc jak stoletou tradici.
.
Pokud chcete cupcakes z jedné várky zdobit jen tímto krémem, vynásobte si potřebné suroviny třemi.
.
Všechny suroviny nechte několik hodin předem na kuchyňském pultě, aby měly pokojovou teplotu. Zapněte troubu, aby se vyhřála na 180°C. Nyní utřete 110 g másla s 200 g cukru a s vanilkovým cukrem. Potom vmixujte postupně dvě vajíčka.
.
.
Zvlášť smíchejte mouku, prdopeč a sůl.
.

.
Připravte si smetanu.
.
.
Nyní se dejte dál do mixování a střídavě přidávejte mouku a smetanu.
.

.
Na plech narovnejte pečící papír a na něj rozložte papírové košíčky. Čajovou lžičkou nabírejte směs a druhou lžičkou ji stírejte do košíčků. Plňte košíčky tak 8g směsi (asi do ¾ objemu). Směs vám bude do košíčků padat jako mazlavé hroudy. Nechte je takto být. Až dáte plech do trouby, máslo se v těstě rozehřeje a těsto se samo srovná v košíčku.
.
Pečte na 180°C jenom 11 minut a pak zkontrolujte, zda je várka upečená. Když do těsta zapíchnete jehlu, musí zůstat čistá bez nalepeného těsta. Dalším poznávacím znamením je, že se cupcakes pod dotykem prstu prohnou jako malá matrace a zase se narovnají.
Kdyby nebyly dopečené, dopečte je nejvýše do 15 minut.
.
Přiznám se, že sama kontroluju, jestli jsou tyhle cukrovinky upečené tak, že si prostě jeden rozkrojím, prohlédnu a sním. Konzistencí uvnitř připomíná vláčnou bábovku, pouze není zvnějšku hnědý, to by totiž už byl vysušený nebo dokonce spálený.
.
.
Nechte je aspoň dvě hoďky chladnout a teprve pak si připravte krém.
.
.
Umixujte rozměklé máslo (100 g) s moučkovým cukrem (50 g) a marmeládou a zase špetkou soli. Pokud bude těsto tuhé, přidejte další lžičky marmelády. A potom už můžete zdobit. Začněte hezky kolem okraje cupcaku a skončete uprostřed. Na špičku krému posaďte sušenou brusinku či jinou jedlou ozdobu.
Pak nechte v lednici ztuhnout.
.
Jsou hned k jídlu, ale mnohem lepší chuť mají teprve až druhý den. Dobrou chuť Smějící se a já jdu psát o Kazi, která možná neměla o nějakých cupcakes ani potuchy, i když… Kdoví…
.
Na závěr můžete shlédnout video, kde Laura Vitale připravuje podobné cupcakes, ale ne mini, nýbrž maxi a takové se pečou nejméně 20 minut.
.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Nikki Nikki | 9. března 2013 v 19:09 | Reagovat

takze celkem 210 g masla? nebo tech 110 g pouziju dvakrat? :D

2 Renata Štulcová Renata Štulcová | Web | 9. března 2013 v 19:20 | Reagovat

Jo jo celkem 210 g. Je to velmi iracionální strava :-D

3 Kariol Kariol | Web | 9. března 2013 v 19:26 | Reagovat

Mhhm, to bych si dala :-)
Pěkný fotonávod :-)

4 asim asim | E-mail | 10. března 2013 v 12:23 | Reagovat

hezky udělaný foto návod táhnu péct :-)  :-)  :-)

5 koralinkas koralinkas | Web | 10. března 2013 v 17:58 | Reagovat

Zůstáváte tedy na blog.cz?

6 Dana Dana | 10. března 2013 v 17:58 | Reagovat

mmmmmmmmmmmm  mlask...jen se mi sbíhají sliny :-D

7 Málinka Málinka | E-mail | 11. března 2013 v 19:08 | Reagovat

Mňam, už se těším až si je upeču :)

8 Lucka Lucka | 11. března 2013 v 21:51 | Reagovat

Musím si upéct ;)

9 Jiří Jiří | Web | 28. března 2013 v 23:20 | Reagovat

Dal bych si :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama