Zaláskovaná čokoláda

27. června 2012 v 14:28 | Renata Štulcová |  O psaní
Málokdy píšu články k tématu týdne, většinou se mi nehodí k tematice Rafaelovy školy. Ale téma ČOKOLÁDA mě přímo vybízí se přidat a něco napsat. Vy, kdo Marinin příběh znáte, již asi tušíte, o čem bude řeč.
.
Určitě tušíte, že nebudu psát další litanii ve stylu "Čokoláda je když...", nebudu psát o tom, jak jsem navštívila Muzeum čokolády v Celetné ulici vedle Staroměstského náměstí. Nebudu ani psát o tom, jak jsem na milovanou čokoládu alergická, tudíž ji nejím.
.
Při zmínce o čokoládě si vždy uvědomím, že jsem toto slovo použila při charakterizaci a popisu vzhledu hlavní hrdinky Rafaelovy školy Mariny Fialkové.
.
Hnědé oči mohou mít mnoho odstínů. Marině jsem přičarovala tmavou hněď, kterou jsem popsala sladkým slovem čokoláda. Jenže se mi zdálo málo použít jen slovo čokoláda. A tak mě hned na začátku v první kapitole napadlo...

... napsat:
.
Marina Fialková je drobná bledá dívka s výraznýma, čokoládově hnědýma očima. Děda o ní říká, že se dívá jako zvědavá čokoláda a
.
A v další kapitole jsem napsala:
.
Kentaur se uklonil a hned se obrátil k Marině: "Přicházím vás, vílo Marino, seznámit s vaším osudem, jak jej hvězdy vyjevily a jak jsme jej my, astrologové, přečetli," hleděl na ni uhrančivě hleděl černýma očima. "Váš osud je, vílo Marino, celý v rukou lásky."
Marina na kentaura Arthose upřela pohled překvapené čokolády a královna se nespokojeně zeptala: "To je vše? Kdo je ta Marinina láska, která tak silně ovlivní její život?"
.
A v další:
.
Vysílala na vysokého zamračeného Arthose pohled žalostné čokolády a Arthos jí s kamennou tváří po chvilce váhání řekl: "Potřebuji znát datum, místo a čas narození vaší matky. Až tohle budete vědět, přijďte," a vstoupil do mlhy, která se valila z brány.
.
A ještě:
.
Marina se na Puka v džínách a tričku usmívala očima veselé čokolády. "Nevíte Puku, jestli tady někde v okolí školy nerostou špičky?"
.
Také jsem ve třech dílech této knižní série zatím použila další přirovnání jako třeba: mlčící čokoláda, smutná čokoláda, zamračená čokoláda, bezradná čokoláda…
A používám tato spojení dosud. Jak Marina dospívá, tak už o něco méně ale přesto.
.
Ona taková zaláskovaná čokoláda (to Marina stále je), zamilovaná čokoláda, okouzlená čokoláda, rozechvělá čokoláda - prostě hezky zní. Třebaže si někdo může o tomhle mém tvůrčím postupu myslet své... Mrkající
.
A ještě píseň z filmu Čokoláda a…
dobrou chuť s kouzly čokolády!
.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 veveruška veveruška | Web | 27. června 2012 v 14:37 | Reagovat

Jsi šikulka :-) a máš krásný blog :)

2 Houp Houp | Web | 27. června 2012 v 14:42 | Reagovat

Překvapená čokoláda? :D tak tu jsem ještě nejedla :-D  :-D  :-D Už jsem měla hodně druhů, ale takovou ještě ne :-D  :-D (samozřejmě vím, že to je sranda, ne že si někdo bude myslet, že si jako vážně myslím, že se taková čokoláda opravdu vyrábí :D :D )
Rozhodně to je ale originální, nikdy jsem takový podobný popis nečetla, kde by se objevovala veselá, okouzlená a podobně ;-)

3 Zlatónka Zlatónka | Web | 27. června 2012 v 14:45 | Reagovat

moc krásné. Pls mohla bys se mi podívat na blog a napsat jakou skupinu máš ráda. děkuji 8-O

4 Anett Anett | E-mail | Web | 27. června 2012 v 17:45 | Reagovat

v celku povedené

5 Midnight Midnight | Web | 27. června 2012 v 19:06 | Reagovat

To přirovnání se mi dycky moc líbilo. Film Čokoláda je moc krásný. Jen škoda že mám při něm vždycky na něco chuť. :-D

6 Auri Auri | 28. června 2012 v 7:11 | Reagovat

Stejne jako pise Midnight. Toto prirovnani se mi taktez moc libi a rada ho pri cteni tu a tam objevim :-)

7 Lá+Lálá Lá+Lálá | 28. června 2012 v 14:22 | Reagovat

Paní Štulcová, vy nemůžete čokoládu??? 8-O

8 Renata Štulcová Renata Štulcová | Web | 28. června 2012 v 15:47 | Reagovat

[7]: Když to s ní přeženu, odnese to moje pleť. :-( Co já se jí najedla, ale to jsem nevěděla, že všechny ty boláky na obličeji jsou právě z čokolády a kávy, koření v uzeninách atd. Dneska už to vím a vyhýbám se takovým věcem.

9 Midnight Midnight | Web | 28. června 2012 v 15:52 | Reagovat

Já sem na tom stejně. :-(

10 Alexa Alexa | 15. července 2012 v 21:41 | Reagovat

[8]: Jsem na tom skoro stejně - jen je rozdíl v tom, že to je z mléka!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama