Recenze první knihy

11. května 2012 v 14:04 | Renata Štulcová |  Zábava
Pátek 11. 5. byl báječný. V uvozovkách i skutečně.
.
Jela jsem na besedu do Jičína pozdravit Rumcajse, jenže jsem do těch řáholeckých končin ani nos nestrčila. České dráhy umí člověka překvapit, a tak se nám rozbila lokomotiva. Říp je toho svědkem. Majestátně a trochu s despektem se díval na ty naše podivně jedoucí vagónky tažené splašenou lokomotivou. Usmívající se
.
Neustále se zastavovalo, spravovalo, vlak jel a brzdil podívnými přískoky. S napůl opravenou lokomotivou jsme dorazili patřičně zpoždění do...


... Nymburka na nádraží, přípoj do Jičína žádný v dohledu.
.
Ale celou tu dobu cestování vlakem podél Labe s výhledem na Říp jsem využila. Psala jsem a psala. O tom, jak Konstantin Filozof "rozkódoval" naši řeč, aby se dala zapisovat písmeny. Vlastně nyní právě čtete mé povídání, sice psané latinkou, ale přesto se geniální Konstantinovo rozkódování v textu stále objevuje.
.
A teďka už k slibované recenzi. Jak už jsem nedávno psala, vy možná české knihy čtete, ale všeobecně české knihy nejsou u českých čtenářů v módě. Potvrdilo to mnoho lidí i na jiných blozích, které jsem za tu dobu navštívila. Dávají nejen při vlastním čtení, nýbrž i v recenzích pro "česká" nakladatelství především přednost recenzování zahraničních titulů.
.
Proto mám vždy radost, když se objeví někdo, kdo si našeho jazyka váží, kdo si váží vlastního národa a uveřejní i povídání o české knize.
.
Před dlouhými jedenácti lety jsem začala psát Nemetonburk. Trilogii o lásce, ale i dalších silách dobra: o víře a naději. Trilogie není rychlokvaška, psala jsem ji šest let. Jillian se po dlouhých letech nad trilogií zamyslela a napsala zvláštní recenzi.
.
Pokud jste na ni zvědaví, klikněte tady
.
.
Možná, jestli knihu neznáte, můžete si s ní zkrátit čekání na další kapitolu Rafaelovy školy, nebo také Kaziina příběhu. A já se vracím k notebooku a jdu psát o osvobození arcibiskupa Metoděje. A vlastně ještě jedna pověst mě napadla. Ta je ale zábavná, aby lidé u Velkomoravské kroniky nemuseli jen smrkat do čistonosoplen či se rozčilovat u válek a zrad. A tu pověst vám neprozradím. Zatím.
.
Následující video jsem, myslím, už jedenkrát sem na blog vkládala, před třemi roky jej vytvořila Jillian, možná se jedná o tu samou Jillian. Kdoví... Mrkající A tady už je Tribute to Nemetonburk.
.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lady Diabolus Lady Diabolus | Web | 11. května 2012 v 14:23 | Reagovat

Já osobně čtu ve většině japonské a české knihy, ty ostatní jen pomálu. Ale i tak jich je dost, protože jsem velmi vášnivý čtenář. Každopádně tohle vypadá jako naprosto úžasný počin...

2 Sedmikráska Sedmikráska | E-mail | Web | 11. května 2012 v 15:08 | Reagovat

[1]: Já zase české a pak povětšinou anglické či americké, vždyť to je dnes všude ;-)

3 Annička Annička | 11. května 2012 v 19:21 | Reagovat

Nemetoburk znám tak bych řekla, že se Jilian video povedlo. Škoda že není delší. Zato ta recenze je pořádná. :-) Já čtu i český i cizí knížky, jenomže je fakt že znám i holky, co se na český knížky ošklíbají. Když jsem měla ve čtenářáku Rafaelovu školu, některý holky řekly, že od Češky to číst nebudou. Vadilo jim, že jsou tam česká jména a Beroun.Možná jste si paní Štulcová měla dát anglické jméno a děj napsat třeba v Anglii. Mě se Rafaelova ěkola líbí i Nemtonbruk, ale pro ty blbky, co chtějí jen cizinu :-P

4 Nikki Nikki | 11. května 2012 v 19:28 | Reagovat

k recenzi mam vytku - autorka by se mela naucit clenit text.. cist takhle dlouhy blok je na palici..

5 Zuzmule Zuzmule | Web | 12. května 2012 v 10:32 | Reagovat

Právě mám načtený druhý díl Nemetonburku :-) z knihovny. Je to hrozně napínavé. Při čekání na další kapitolu RŠ se to vážně hodí.

6 Lucka Lucka | 12. května 2012 v 12:15 | Reagovat

Pod tuhle recenzi bych se mohla podepsat. Je tu ale jeden rozdíl - já mám druhý díl Nemetonburku nejradši :-)

7 nora nora | 12. května 2012 v 12:24 | Reagovat

Nemetonburk jsem přečetla už před lety a byla jsem z něj nadšená.

[6]: Já mám nejradši první díl. Přečetla jsem ho jedním dechem a ne jednou.

Omlouvám se za svou naléhavost, ale prosím o další kapitolu. Třeba kratinkou. :-D

Ovšem abych byla upřímná, nejradši z vašich knížek paní Štulcová mám Růži a krokvici a všem ostatním ji vřele doporučuji. :D

8 Elinor Elinor | 12. května 2012 v 13:32 | Reagovat

[3]: Tak ono může hrát roli i to, že knihy z českého prostředí mohou působit dosti nevěrohodně (zejména v některých žánrech), zatím co u klasického cizokrajného čtiva odpadá prvosledový náraz do všední reality. ;-)

9 ada ada | 12. května 2012 v 17:17 | Reagovat

Tohle bylo ůžasné video. O_O Já osobně mám radši druhý díl Nemetonburku i když všechny ostatní díly jsou taky úžasný.Čtu všechno co mi přijde pod ruku a má to nějaký pořádný děj :-D , ale hrozně ráda čtu knížky z českého prostředí, protože vím kde se to odehrává. :-D

10 Indigo Indigo | 13. května 2012 v 15:34 | Reagovat

To já jsem radši,když příběh není zasazen do nějakého konkrétního místa, protože si pak můžu vymýšlet různé varianty,jak to místo asi vypadá.  
Je pravda,že cizí,hlavně anglická jména jsou taková..... zajímavější,exotičtější. Ale zrovna ty jména jsou tak poslední, co bych nějaké knížce vytýkala. Jestli se hlavní postava jmenuje Honza nebo Harry,to je celkem jedno, hlavně když má knížka zajímavý děj. A musím říct,že v tomhle ohledu je Nemetonburk i Rafaelova škola (ta hlavně) fakt pecka :-D

11 Midnight Midnight | Web | 24. května 2012 v 17:04 | Reagovat

Nevíte kdy bude další kapitola?

12 Lá+Lálá Lá+Lálá | 24. května 2012 v 18:07 | Reagovat

Midnight: Nevím ale taky jsem už nedočkavá co bude dál. I když vypadá to, že paní Štulcová má plné ruce práce s Konstantinem a Velkomoravskými pověstmi :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama